Interjú egy minőségügyi mérnökkel

1. Meséljen arról, hogyan választotta ezt a pályát (pályaválasztás története) 


Az élet folyóján sodródva óriási vízeséseken vitt az utam. (nevet) A viccet félretéve, a mezőgazdaságban szerettem volna gyerekként dolgozni, de ez az évek során, az egyetem után nagyon sokat változott az elképzelésem. Hosszú lenne most minden apró kanyarról, döntésről beszámolni, kezdjük onnan, hogy vállalkozásba kezdtem. A mezőgazdaságban másfél évet dolgoztam, de később sokkal inkább informatikai rendszergazda feladataim voltak. Alternatívát láttam az informatikában, akkoriban ez egy úttörő ágazat volt Magyarországon. 1991-ben informatikai vállalkozásba kezdtem, és újdonsült cégvezetőként rengeteg problémával kellett szembesülnöm. Mindig nyitott szemmel jártam, kerestem a fejlődési lehetőségeket, és egyszer olvastam a győri főiskolán induló szabadegyetemről, ahol végül megismerkedtem az első minőségirányítási szabvánnyal. Ez azt hiszem 1997-ben történt. Gyökeres változást jelentett ez a vállalat és egyszerűen az én számomra is. Az addigi vállalatirányítási problémákra összeszedetten, komplexen és átlátható módon tartalmazott irányelveket. Például olyan dolgokat, hogy mit tehetünk a folyamatos fejlődésért, vagy ilyenek. Akkor ez annyira izgalmas és új volt számomra, hogy elhatároztam, mélyebbre akarok ásni, ezzel szakszerűen szeretnék foglalkozni. A következő évben elvégeztem egy vezető auditori tanfolyamot, amelynek oktatója felkért, hogy több városban tartsam meg én ezeket az auditori tanfolyamokat. Igazából nagyon jóba lettem a tanárunkkal, körülbelül egyidősek lehettünk, szerencsém volt, hogy pont akkor keresett oktatót új tanfolyamokhoz, amikor a mi évfolyamunk végzett. Ez teljesen meghatározta a későbbi karrierlehetőségeimet, döntéseimet. Ezek a képzések általában szabványismertetésről szóltak, vagy, hogy milyen alapelvei vannak a minőségbiztosításnak, auditori ismeretek. Három napos tanfolyamok voltak, felnőtteknek, tehát nem egyetemi képzésben. Innentől kezdve dolgoztam minőségbiztosítási /később minőségirányítási/ tanácsadóként. Igazából ez az egész minőségügyi mérnök – minőségbiztosítási tanácsadó – auditor dolog egybefolyik, minden mindennel összefüggésbe van, ne ijedj meg, ha nem a minőségügyi mérnök szót használom, látom, kerekedik itt a szeme. (nevet) 


Minőségügyi mérnökként 1998 óta dolgozom, azaz közel 19 éve. Minőségügyi tanácsadó oktatóként kezdtem ugye, rögtön a vizsga után, de két éven belül, 2000-ben teljesen függetlenné váltam, magánvállalkozásba kezdtem. Az informatikai cég mellett a minőségirányítással foglalkoztam. A DNV Magyarország tanúsító szervezettel kötöttem először szerződést, minőségirányítási rendszerek auditálására. Magánvállalkozóként állandó vezető pozíciót töltök be, de a  pályám során például 2002-ben egy neves magyar húsipari vállalatnál lettem minőségirányítási igazgató, mely egyfajta szakmai csúcsnak is nevezhető. Várj csak, van egy nagyon jó kis kimutatásom. Ahh, itt is van, 1500 vezető auditori nap, 200 nap HACCP tanácsadás, 69 ISO 9001 felkészített cég, rendszerüzemeltetés management cég van 15, környezetirányítási 12, munkavédelmi 5. 

 

 

      2. Munkahelyválasztás, álláskeresés folyamata

 

Jelenleg cégvezető, belső auditor és mint minőségirányítási- vezető, vagy- mérnök dolgozom különböző kis és középvállalkozásoknál, az egész országban. Pontosan 3 cégnél vagyok minőségügyi vezető/ tanácsadó, illetve ebben az évben közel 60 cégnél fogok auditori tanúsítást végezni. Ezen felül van 15 karbantartott vállalatom, de több cégnél környezetvédelmi, munkavédelmi, élelmiszer-biztonsági és információbiztonsági irányítási rendszereket is építek.


Nem tudok, és nem is nagyon szeretnék kiemelni semmit, minden egyes cég    más és más, ezért szinte mindenkitől lehet valamit szakmailag is tanulni. Természetesen a minőségügyi rendszerekben teljesen járatlan vállalatoknál nagyobb kihívása van a tanácsadó mérnöknek.


A helyzetfelméréssel kezdődik minden. A vállalat mennyire felel meg a  jogszabályoknak és a szabványkövetelményeknek. Ha eltérések vannak, ki kell alakítani a szabályzásokat mint például a dokumentumkezelés, a vezetői feladatok definiálása, felelősségek kialakítása, munkaköri leírások készítése, szervezeti struktúra meghatározása, vállalati erőforrás gazdálkodás szabályozása, oktatások rendje, termék vagy szolgáltatás előállításának megtervezése, mérési pontok, vizsgálattervezések elkészítése, a kapcsolattartás a vevővel tevékenység szabályozása illetve az eljárás meghatározása, termékfejlesztés kidolgozása, beszerzés szabályozása, mérőeszközök kezelése, vevői elégedettségmérés eljárási rendje, belső auditálások rendje, nem megfelelő terek kezelésének rendje, helyesbítő tevékenységek szabályzása és megelőző tevékenységek szabályzása.   Kockázat és hatáselemzés is lehetséges, kiegészülhet környezet és  munkavédelmi területek ellenőrzésével. Néha meglévő rendszerek fejlesztése, karbantartása a cél, néha teljesen új rendszereket kell kiépíteni.

A vállalatoknak nemzetközi szabványok alapján meg kell felelniük minőségügyi     normáknak, és ehhez tanúsítványt kell szerezniük. Ez mintegy feltétele az üzemeltetésüknek. A minőségügyi mérnök feladati munkakörtől függően eltérőek lehetnek. Ahogy eddig is említettem, az auditorok az  ellenőrzési, minősítési feladatköröket látják el, egy vállalatirányítással foglalkozó tanácsadó pedig a stratégiai tervezésre koncentrál, de akkor erre most nem térek ki.


3. Jelentősnek ítélt egyéb megjegyzések


- Extra kérésem volt, hogy ha van olyan idézete, mely a már említett hitvallásába beleillik, ossza meg velem. A következőket kaptam megfontolásra:

- „A minőség nem véletlen, hanem megfeszített gondolkodás eredménye.”       (John    Ruskin)

Semmi nincs kockázat nélkül; csak az adagoláson múlik, hogy a kockázat veszélyessé válik-e.”(Paracelsus nyomán)


- Arra kértem továbbá az interjúalanyt, hogy ha három szóban kellene jellemeznie a szakmát, milyen kulcsszavakat választana. A válasz a következő volt: fejlődés, megoldás, hatékonyság.


- Köszönöm szépen az interjút, remélem hasznára válik a társadalomnak. (nevet)

         Készítette: Nagy Lilla, Sopron, 2013, november / frissítve 2017/